Projektowanie restauracji Warszawa

Jedną ze specjalizacji naszej firmy Studio 8/8 jest projektowanie restauracji Warszawa. Gastronomia to szybko rozwijający się obszar w całej Polsce. Poprawa ogólnych warunków życia Polaków sprawia, że statystycznie coraz częściej jadamy na mieście. W rezultacie powstają nowe lokale gastronomiczne, takie jak: kawiarnie, restauracje, pizzerie, food trucki itd. O czym trzeba pamiętać planując otwarcie nowej restauracji, bądź przymierzając się do zmiany modelu biznesowego? Jednym z najważniejszych czynników jest odpowiednie zaprojektowanie restauracji.

Atrakcyjny wygląd, a funkcjonalność

Projektant wnętrz musi zmierzyć się z wyzwaniem połączenia dwóch (lub więcej) elementów, które muszą ze sobą współgrać, ale ich “konfiguracja” do najłatwiejszych nie należy. Tak właśnie jest w przypadku projektowania restauracji równocześnie pod kątem estetycznym i funkcjonalnym. To trudna sztuka, ale jeśli będzie dobrze przemyślana i skrupulatnie wykonana – da świetny efekt.

Część wizualna to coś bardzo ważnego dla Gości restauracji. Większość klientów przychodzi do danego lokalu właśnie ze względu na atmosferę, jaką wytwarza. Czy to lunch ze znajomymi, czy spotkanie biznesowe – restauracja powinna dopasować się do klienta, zaspokajając jego oczekiwania. Otwierając gastronomię, inwestor dysponuje odpowiednim biznesplanem, który opisuje grupę odbiorców dla lokalu. Na podstawie tych informacji projektant jest w stanie zaprojektować wnętrze pod kątem estetycznym.

A funkcjonalność? Tutaj istotną rolę gra rozkład pomieszczeń oraz instalacji. Często lokal należy dostosować do działalności, co wiąże się ze znacznymi kosztami remontowymi. Niezwykle istotny jest więc wybór właściwego miejsca. Musi ono uwzględniać salę jadalną, kuchnię, bar z ladą i wszystkie pomieszczenia dodatkowe, takie jak toalety, przedsionki, składziki, część biurową itd. Następnie trzeba wszystko odpowiednio zaprojektować, nie zapominając o estetyce.

Na co patrzą Goście restauracji?

Przychodząc do restauracji, Goście chcą czuć się dobrze. Jak wytworzyć odpowiednią atmosferę w restauracji? Oto składowe projektowanie restauracji Warszawa od Studio 8/8.

  • Oświetlenie i klimat

Zagrać światłem, stworzyć niepowtarzalny klimat. To jeden z kluczowych elementów, dzięki którym Goście poczują się pozytywnie. Prawie każdy kojarzy lokale, w których oświetlenie stanowi duży atut. Podarowanie Klientom odpowiedniej ilości, barwy oraz jakości światła będzie odpowiednim krokiem. Należy dostosować je do ogólnej atmosfery lokalu. Jeżeli zrobi się to źle, efekt może być odwrotny do zamierzonego. W Warszawie i każdym innym mieście można odnaleźć restauracje, które nie zadbały o ten aspekt i ponoszą tego konsekwencje. Klienci potrzebują odpowiedniego oświetlenia. Projektanci wnętrz Warszawa są do dyspozycji w Studio 8/8.

  • Nagłośnienie i akustyka

Dźwięk to kolejny istotny kawałek układanki projektowania restauracji. Warto zwrócić uwagę, że nie chodzi jedynie o muzykę. Równie istotna jest akustyka pomieszczeń, czyli sposób rozchodzenia się dźwięków w pomieszczeniach i pomiędzy nimi. W restauracjach jest to o tyle ważne, że Goście zwykle oczekują intymności przy swoich stolikach – również w zakresie dźwięków z otoczenia. Gładkie, surowe materiały, takie jak beton, kamień lub szkło, odbijają i roznoszą fale dźwiękowe. Współczesne restauracje często tworzone są w oparciu o powyższe surowce, a to prowadzi do rozprzestrzeniania się na cały lokal głośnych rozmów, czy hałasów z kuchni,  za czym Goście zwyczajnie nie przepadają. Efekt ten można niwelować przy użyciu odpowiednich materiałów (zarówno profesjonalnych, jak i amatorskich).

  • Autentyczność i spójność

Wszystkie te i inne elementy muszą być spójne i autentyczne. Można wydać kosmicznie duże kwoty na przygotowanie lokalu i wyposażenie go w niezbędny sprzęt, ale jeżeli nie będzie stanowił spójnej (i oryginalnej) całości, będą to pieniądze w przeważającej mierze stracone. Każdy, kto chce stworzyć autentyczny lokal, musi wrócić do pracy u podstaw, czyli między innymi zdefiniować charakter restauracji. Są to między innymi: rodzaj i klasa oferowanych produktów, profil klienta, wystrój lokalu, ceny, lokalizacja, personel, i tak dalej. Jeżeli zaś chodzi o oryginalność… to wcale nie jest takie trudne. Weganizm, orientalne potrawy, otwarta kuchnia, kreatywny wystrój i obsługa, koty (kocie kawiarnie)… Pomysłów jest wiele.

  • Troska o detale

Bylejakość odchodzi do lamusa. Im więcej restauracji, tym większe oczekiwania klientów. Im większe oczekiwania klientów, tym bardziej finezyjne pomysły na restauracje. Troska o detale gra tutaj dużą rolę. Projektowanie restauracji Warszawa jest sztuką, której celem jest zaskarbienie sobie przychylności Gości. Stwórz ciekawą identyfikację wizualną, którą dopracujesz w najdrobniejszym szczególe. Oryginalna topografia, wygląd menu, ubiór pracowników i sposób ich wysławiania się, nakrycia stołów, ilość i rodzaj światła, oznaczenia toalet i wiele więcej – to detale, o które powinno się szczególnie zadbać. Trzeba uważać na elementy, które niszczą zadowolenie Gości: niezamykające się drzwi, brak wieszaków, niemiłą obsługę, brudne stoliki i inne niedociągnięcia.